Textilfesten 2018. Förra året arrangerades Textilfesten för första gången och nu är det snart dax igen. Det blir försälj ning av material, mest från lokala producenter, utställningar, workshop, föreläsningar, stickcafè mm.
Folkparken, Skellefteå
För mer info:www.textilfest.worldpress.com
Välkomna till en spännande och innehållsrik dag. Utställare med försäljning av olika textila material och produkter huvudsakligen med anknytning till Norr- och Västerbotten. Föreläsningar, mini workshops/prova-på, barnverksamhet, stickcafe´, textila utställningar, mm
Försäljning av fika, sallad
Arrangörer: Handens hus Skellefteå kommun, Länshemslöjdskonsulent, textil/Västerbottens läns hemslöjdsförening, Charlotte Lundmark, Inger Öhlund
Medverkande: Stickföreningen Guldhärvan, Slöjdklubben, Slöjdare, m.fl
Program kl. 11.00-17.00 Folkparken, Skellefteå
Ingång från södra sidan
Entré: 50 kr vuxna. 20 kr barn/ungdom under 25 år. Kontant eller swish. Köps vid entrén.
Biljetter till dagens föreläsningar och kvällens festkväll finns att köpa fr.o.m. 20 februari på Ticketmaster https://
Föreläsningar:
11.30-12.15 ”Virkad mönstermagi” med Maria Gullberg. 65 platser. Biljettpris: 80 kr/pers
Med utgångspunkt i mormorsrutan har Maria utforskat virkningens möjligheter. I föreläsningen delar hon på ett inspirerande sätt med sig av sin passion för virkning.
Maria Gullberg är utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut flera böcker.
13.00-13.45 ”Skaffa dig ett liv” – om Västerbottensdräkten med Kristina Ersviken. 65 platser. Gratis (dock behövs biljett som erhålles vid Hemslöjdsföreningens monter)
Kristina Ersviken, länshemslöjdskonsulent berättar om Västerbottensdräkten; om de olika delarna, hur de benämns och hur man bär dräkten och lite allmänt om övriga dräkter i länet.
14.30-15.15 ”Vävar i ny form” med Åsa Viksten-Strömbom.
Obs! Föreläsningen är inställd pga sjukdom.
Vävaren och författaren till flera vävböcker Åsa Viksten-Strömbom har utforskat vävar från Uppland och jämför att liknande vävar finns i hela Sverige och i många andra länder. De uppländska vävarna är intressanta för alla och har varit inspiration till de nya vävarna som visas i föreläsningen på temat: Rör gärna textilierna
16.00-16.45 ”Hur du lär dig njuta av din stickning” med Tant Ulltuss Anna Bergman. 65 platser. Biljettpris: 80 kr/pers
Tant Ulltuss Anna Bergman är stickdesigner. Hon har gett ut böckerna #tantulltussockor 2016 och #tantulltussvantar 2017. Under sin föreläsning pratar hon bland annat om hur hon stickar flerfärgsstickning och hur man kan vara lat och slarvig utan att det syns.
Utställare med försäljning under dagen kl. 11.00-17.00:
Dekorativbyrån, Susan N Sondell
Umeå
Helenas Hantverkstad, Helena Löfqvist Sjöström
Sörfors, Umeå
Hemslöjden i Umeå AB
Umeå
IsCa’s Avel & Produktion, Isabel Cardin
Bjurån, Skellefteå
Jakobgården, Katarina Karlsson
Boheden, Överkalix
Kamillas design, Kamilla Svanlund
Östersund
Katarina Roos
Rickleå, Robertsfors
Kreativt Broderi, Kristina Nilsson
Piteå
Lena Lindblom
Kåge
Libbsticka, Hanna Öhlund
Umeå
Limmo design, Lillemor Elfgren
Vännäsby
Millemonster, Anneli Mattsson
Umeå
North Wool, Lotta Lundmark
Piteå
Ringvor i Rengård, Ringvor Gustavsson
Rengård, Norsjö
Rät & Avig, Ann-Britt Eklund
Töre
Sticksömmen AB, Anneli L Jussila
Gärdsmark, Skellefteå
Svansele småbruk, Jonas & Ditte Møller Lasskogen
Svansele, Boliden
Tallbodan
Hortlax
Tantens Mix, Jenny Karlsson Vikström
Kåsböle, Lövånger
Tant Ulltuss, Anna Bergman
Vittsjö, Skåne
Trollbergets fårgård, Mona Stenberg
Vägsele, Lycksele
Trållbodan, Åsa Berg
Piteå
Ulldorado, Britt-Mari Morsay
Sundsvall
Yllin Kyllin, Tarja Linjamaa
Umeå
Utställare utan försäljning under dagen kl. 11.00-17.00:
Bergsbyns Vävstuga
Dräktrådet
Kulturkoftor liten utställning, Celia B Dackenberg
Linföreningen
Skellefteå vävstugeförening
Stickaföreningen Guldhärvan
Västerbottens läns hemslöjdsförening
Yllevävar av Ulla Nygren, Norsjö
Festkväll kl. 19.00-22.00 Hallen, Nordanå, Skellefteå
Maria Gullberg pratar om ”Ribbvirkning”
Textila aktiviteter, mingel och överraskningar
Te, ost och kex bjuds på under kvällen
Klädsel: Bekväm, avslappnad, gärna en varm tröja eller kofta då lokalen kan vara sval
Biljettpris: 100 kr/pers inkl fika
__________________________
Textilfesten erbjuder 4 olika workshops söndag 8 april kl. 09.30-15.30 på Nordanå, Skellefteå. Du kommer att vara i samma workshop hela dagen.
Kostnad: 500 kr inkl moms/workshop som betalas i receptionen på Nordanå under dagen 8/4. Eventuell materialkostnad tillkommer och betalas på plats.
Anmälan görs till hemslöjdskonsulent Kristina Ersviken: kristina.ersviken@hemslojd
Lunch kl. 12-13 ordnas av var och en. Det finns även möjlighet att köpa lunch på Nordanå bar & café.
_________________________
Nuno-tovning, kursledare: Britt-Mari Morsay från Sundsvall. 12 platser
www.ulldorado.se, Instagram: @ulldorado
Att nuno-tova innebär att man tovar samman ull med ett tyg. Ullen vandrar in i det tunna tyget och tovar fast där. Vi kommer att arbeta med tunna sidentyger och merinoull.
Syftet med workshopen är att förstå vad som händer när man nuno-tovar, olika tekniker för att skapa mönster och effekter i materialet. Vi kommer också att arbeta med nålfilt som är ”lite förfiltad” merinoull som är lätt att klippa i och göra mönster av.
Tovningen sker med rullteknik, vi använder bubbelplast att rulla in ull och siden i sedan man blött det med varmt såpvatten, och sen bearbetas rullen så att ullen börjar vandra.
Allt material tillhandahålls av kursledaren. Ull, siden och nålfilt finns i många färger, kostnaden beror på vad du väljer att arbeta med, från 150 kr och uppåt.
Vi kommer att kunna skapa t ex en sjal eller tyg till en kudde, väska eller annat. Storlek ca 40 cm x 125 cm.
Ytterligare information kommer att skickas till dig när du anmält dig.
_________________________
”Virkad mönstermagi”, kursledare: Maria Gullberg, 15 platser
Instagram: @maria_gullberg
Med utgångspunkt i mormorsrutan utforskar ni virkningens möjligheter. Maria visar hur du med hjälp av virkade rutor kan skapa spännande mönster som bland annat leder tankarna till blomrabatter, kypertväv, afrikanska tyger och 1950-talet. Under kursen kommer du kunna välja mellan ett 20-tal mönster och flera färdiga produkter som kudde, väska, matta och filt. Till varje mönster finns tydliga virkdiagram som gör det lätt att virka rätt. Svårighetsgraden i projekten sträcker sig från lätt till svårt så även du med stor virkvana utmanas! En viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen. Vi kommer virka stolpar, fastmaskor, luftmaskor och en och annan smygmaska!
En klassisk mormorsruta är för många en kär ruta som med fördel virkas i restgarner man har hemma efter andra projekt. Du kommer göra en resa med början av denna ruta mot andra rutor som ännu inte sett dagens ljus. Mönstermagi kommer att bildas genom att vi virkar med minst 2 färger varje varv, vrider och vänder på en och samma ruta för att skapa en rapport. Kursens rutor är inspirerade dels av folklig textil tradition, dels från Marias eget strama grafiska formspråk.
Deltagarna bör ha med sig restgarner i 2-trådigt ullgarn 6/2 till provrutor. Om man vill påbörja ett projekt tar man med sig garn till detta. Om man vill virka i tunnare/grövre garn anpassas nålen till just det garnet. Nålar kommer finnas att låna under kursdagarna. Ta med virknålar, sax, papper och något att anteckna på. Vill man göra en påse så ta med en liten skinnbit/vadmal och håltång.
_________________________
”Sy en liten väska eller ett nålbrev”, kursledare: Kristina Ersviken 12 platser
Med inspiration från boken ”Sy väskor vackra som smycken”/ Hemslöjdens förlag, där författaren Helena Bengtsson har utgått ifrån de s.k. ”kjolsäckar” som användes till dräkten. Du syr nya varianter; småväskor som ska rymma det allra viktigaste och samtidigt ha ett personligt uttryck. Materialet är vadmal, som finns i många färger. Väskorna/nålbreven dekoreras med band, knappar, mönstrade bomullstyger, påläggssöm mm.
Material finns att köpa. Om du vill kan du ta med; sax, brodernålar, knappar, band, bomullstyger, bitar av skinn/nappa, lingarn/brodergarner.
_________________________
”Sticka häl med Tant Ulltuss”, kursledare: Anna Bergman 16 platser FULLBOKAD
www.tantulltuss.se Instagram: @tantulltuss
Anna visar och berättar om hur hon stickar flerfärgsstickning. Hur man kan vara lat och slarvig utan att det syns och hur man får ut maximalt med nöje och njutning av sin stickning.
Hon lär ut de två olika varianter av hälar som hon använder sig av i sin bok samt hur man med mycket enkla knep ändrar storlekarna så att alla kommer i sockarna.
Deltagarna tar med sig sockstickning som är klara för häl. På detta sätt kommer alla snabbt igång och man hinner sticka färdigt hälen under kursen.
Arr: Handens hus, Skellefteå kommun, Länshemslöjdskonsulent, textil/Västerbottens läns hemslöjdsförening, ABF och privata initiativ.