31

Årets sista dag och vi stänger vår Decemberkalender för denna gång. Men håll utkik, vi kommer tillbaka med mer slöjd och aktiviteter under 2021. TACK till er alla som följt vår kalender! 

GOTT NYTT ÅR! 
önskar Västerbottens läns hemslöjdsförening och länshemslöjdskonsulenterna Felix, Isac och Rebecka.

30

Det närmar sig nyårsafton och även om det inte kan bli några storslagna fester i år är det roligt att duka fint när vi välkomnar det nya året. Ute är det mörkt och kallt och sommartiden är avlägsen, då kan det passa att göra pappersblommor – evighetsblommor som inte vissnar på många år.

På 365slojd.se finns det flera olika beskrivningar på pappersblommor:

Vik kusudama

Gör en pappersros

Gör en papperspion

Nu blommar det i granen

29

Under locka 29 tittar vi närmare på enkla mönster i trä med hjälp av kniv. Bäst resultat får man i torrt trä men man kan med fördel öva i färskt. Undvik de allra hårdaste träslagen. Här har vi torkat lite av den björk vi fällde under lucka 3, klöv under lucka 8 och täljde i under lucka 15.

Många mönster består i grunden av enkla komponenter, så som trekanter, streck och ringar. Här får du se hur man gör två vanliga typer av trekanter som kan kombineras i det oändliga. Dessa utgör också grunden för att skära in bokstäver. Mönster kan skäras både på frihand och med hjälp av penna, linjal och passare. Båda tillvägagångssätten har sina kvaliteter. Prova dig fram och se vad som händer!

Lär dig mer om karvsnitt här:
Hantverkslärare på Vindelns Folkhögskola visar grunderna, i två avsnitt
Enkel guide i bilder
Skära bokstäver

 

28

Ni täljde väl en smygmasknål igår? Idag tar vi oss an en mellandagsutmaning och virkar med nålen. Det finns lite olika sätt att hålla nålen, upprätt eller mer som man håller en vanlig virknål. Det är viktigt att virka ganska löst, ett tips är att göra några provlappar för att öva innan man ger sig på något större arbete. En steg för stegbeskrivning finns på vår Instagram @vasterbottenslojd

Här är en beskrivning på hemslojden.org

På norska heter det pjoning och här finns en beskrivning hur man pjonar pulsvärmare.

Ett mönster till smygmaskvirkade vantar hittar du här

27

Under lucka 27 döljer sig görandet av ett textilt redskap, nämligen en smygmaskvirknål!

Vi har såklart använt oss av björken vi fällde under lucka 3 och klöv under lucka 8. Sedan dess har materialet till denna nål fått torka. Om du vill prova dig på att göra en smygmaskvirknål kommer du också ha hjälp av täljgreppen under lucka 15. Se processen från utkluvet ämne till färdig smygmaskvirknål på vår instagram @vasterbottenslojd

(P.S. Om du har lite koll på kalendern närmsta dagarna kanske, kanske det kan hända att du får lära dig använda nålen…)

26

Annandag jul och sofflördag, plugga in lurarna och lyssna på en podcast! Slöjda eller slappa, dagens tips funkar lika bra till båda. I länkarna finns tips på olika slöjdpoddar.

En podd om slöjd, lyssna här

Här hittar du en lista på slöjdpoddar som hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland har sammanställt.

En podd från Västerbotten, närmare bestämt Skellefteå. Syvapen är enligt de själva ”En inte så perfekt podd om att våga sy på känsla!” Ni hittar den också på Instagram @syvapen

25

Lucka 25! Juldagen, men också fredag och fredagar fokuserar vi på hållbarhet. Idag lagar vi ett par jeans med tekniken sashiko, en japansk teknik som man kan variera för att få till en dekorativ lagning. Men idag gör vi ett enkelt mönster.

Läs mer om sashiko här!

Länkar här under till två youtube instruktioner på engelska:

Till youtube film 1

Till youtube film 2

24

God Jul till er alla i vårt stora län och avlånga land! Idag bjuder vi på ett halmslöjdsarrangemang tillsammans med ett vackert julkort som konstnären Clara Salander tecknat åt Hemslöjdsföreningen för några decennier sedan.

I år, när det för många av oss blir en lite annorlunda jul så har vi bestämt oss för att fortsätta dela med oss av vitt och brett till och med den 31 december. Så fortsättning följer, med ännu en vecka av kalendern… 

Varma hälsningar från hemslöjdskonsulenterna och Västerbottens läns Hemslöjdsföreningen.

23

Lucka 23 dags att klä granen! Under månaden har vi slöjdat juldekorationer med förhoppningen att det skulle räcka att klä en gran med. Kanske blev det inte den största granen man skådat, men vist blev den fin? Om du vill göra nått av detta själv? Bara lugn du hittar instruktioner och inspiration under följande luckor:
(Skrolla dig neråt här på hemsidan och klicka dig in på vår Instagram)

 Lucka 1: Pappersstjärnor

Lucka 6: Halmkuber

Lucka 14: Temaribollar

Lucka 16: Girlanger

Lucka 22: Stjärnor av tomburkar  

Julgranen är en viktig beståsdel av julen för många, men hur blev den det? Här är en intresant artikel om julgranen.

22

22 december. Det lackar mot jul och imorgon ska vi klä granen. Så idag passar vi på att göra plåtstjärnor att dekorera med av gamla dryckesburkar!

Här på 365slojd.se har du en bra instruktion skapad av Annemarie Adams.

21

Lucka 21 Vårda träredskap! Köksredskap i trä kanske kräver lite mer omvårdnad än andra material (det är ingen bra idé att slänga in dem i diskmaskinen) men i gengäld får du förnyelsebara, hållbara och mer hygieniska redskap att använda än till exempel plast.

Bästa sättet att ta hand om träföremålen är att diska dem för hand under rinnande vatten och låta torka luftigt, en skärbräda ska alltid torka på högkant.

Rå kallpressad linolja, en olja som tränger in djupt i trät och ger ett bra skydd, bra att känna till är att Rå kallpressad linolja torkar (oxiderar) relativt långsamt, räkna med ett par veckor, samt att det ger ifrån sig smak första tiden efter behandlingen, detta försvinner efter en tids användning. Mer info klicka här!

 Salt och citron är ett utmärkt husmorstips som man kan behandla sina träföremål med mellan varven för att få bort dålig lukt och ta kål på bakterier. Mer info klicka här!

20

Idag blir det slöjdarbesök hos Emma Ewadotter i Umeå. Vi fick en fin pratstund med henne om hur hon började med grannlåtsbroderi, hur hennes arbetsprocess ser ut och så berättade hon om vad hon arbetar med just nu. Här följer fragment ur vårt samtal, ni kan ser mer av Emmas grannlåt på hennes Instagram @ewadotter. Låt er inspireras och börja brodera!

Här kan du läsa om En utställning om barnkonventionen där Emma deltog med verket Vänskapsband, se kulturverketumea.se

19 december och sofflördag igen. Idag vill vi dela med oss av en trestegsraket.
1.
Första tipset är en filmad visning av utställningen Slöjdvägar som visats i Bodafors under sommaren. Ca 300 slöjdföremål med många bidrag från Västerbotten. Länk till filmen här.
2.
Sen vill vi tipsa om slöjdaren Anja Sundberg fina små stop motion filmer om Blå på hennes instagram. Klicka här för att se filmerna om blå.
3.
Den uppmärksamma såg täljkniven på första bilden, tälja i soffan tänker du? Ja vist! Med Daniel Berhe slöjdpung som samlar upp täljspånen kan du tälja vart och när du vill. Kolla in hans hemsida här.

18

Äntligen fredag! I december viger vi denna veckodag lite extra till hållbarhet. Under lucka 18 plockar vi därför fram ett smart och enkelt julklappstips, nämligen bivaxdukar som alternativ till folie och plastfolie. Allt du behöver är gammalt och urtvättat tyg, bivax och värme. Perfekt till julbordsresterna!

Vi lät oss inspireras av ekotipset som också har många andra bra tips.
Se hela vår beskrivning på vår instagram @vasterbottenslojd

17

Dags för storstädning, kallt och en massa nysnö? Ut och snötvätta mattorna! 

Här finns beskrivningar om hur man gör:

Tvätta mattor i snö

Orientmattor i snö

16

Lillördag – gör en girlang till någon du håller kär. Ullälskaren, pappslöjdaren, partypinglan och naturvännen eller hur blir girlangen till sportfiskaren och hemmakocken? Bilder och beskrivningar på några  girlanger finns på vår Instagram @vasterbottenslojd

Du behöver: Garn av ull eller bomull, vadmalsbitar, tråd, papper/papprullar, glaspärlor, presentsnören, halm, näver och kardad ull (tovade bollar). Sax och nål. Papprullar får man genom att rulla rektangulära bitar papper runt en strumpsticka och limma i kanten. Tovade bollar gör man genom att trycka in ull i en tekula, spola i varmt vatten, tillsätta lite såpa och skaka runt en stund (en ganska lång stund…). Vips så har man en tovad kula, ju längre man skakar desto hårdare blir kulan. Virka fast vadmal i luftmaskedjor som på bilden ovan eller trä valfria material på en tråd. Lycka till!

Tova kulor i tesil

Virka halmgirlanger

Sy pappersgirlanger

15

Under dagens lucka fortsätter vi med den björk vi fällde under lucka 3 och klyvde under lucka 8! När trä är färskt så är det mjukare än när det torkat. Därför kan man ofta börja bearbeta träet färskt, och ibland även färdigställa det. Yxa, kniv och andra skärande verktyg är då till stor hjälp, både före och efter ämnet torkat. Slipande eller skrapande verktyg fungerar sämre på färskt trä. Se bilderna och filmen på vår instagram @vasterbottenslojd.

Vid alla grepp kan man lära sig hantera kniven på ett sådant sätt att det finns ett naturligt stopp och/eller på ett sådant sätt att en slintande kniv inte träffar kroppen. Var alltid uppmärksam på detta. För samtliga grepp kan man också komma ihåg att tälja tunt! Bättre 10 tunna spån än 1 tjockt där kniven riskerar att slinta med onödigt stor kraft.

Det finns många olika täljgrepp. För den som vill lära sig mer, klicka dig vidare via nedanstående länkar:

Swedish knife grip sessions med Jögge Sundqvist
Täljgrepp med Jarrod Dahl
Silent carving med Barn the Spoon

14

Temaribollar är ett japanskt hantverk som har sitt ursprung i bollspelet Kemari. Sytråd lindas runt en kärna av textil och dekoreras med mönster av spända trådar och broderier. En beskrivning om hur man gör finns på vår Instagram @vasterbottenslojd. I länkarna nedan finns fler beskrivningar och inspiration.

Gör en grundboll, klicka här

Temariboll som julkula, klicka här

Fler bollar som inspiration, se här

 

13

I dagen lucka hjälper Slöjdaren Molly Sjöstam till att fixa luciastämningen med sin täljda lussebulle på vår instagram.
Molly Sjöstam, slöjdare, bosatt i Umeå har valt att bidra med att snidat en lussebulle i björk målad med linoljefärg, till förmån för Barncancerfonden. 

Vill du tillsammans med oss hjälpa Molly med en insamling till förmån för alla de små i pepparkaksdräkter och luciaklänningar?  

Klicka här! För att komma till insamlingen.

Vi tackar bullmoll… nej oj Slöjdarmolly för initiativet! Följ hennes instagram  där hon heter just @slojdarmolly för ytterligare inspiration och slöjdglädje

12

Idag tittar vi på Det vackraste samiska hantverket på SVTplay, en serie i sex avsnitt. Avsnitten kretsar kring vardera ett material och en person, som bor på olika platser från sydligaste till nordligaste Sápmi på svensk sida.


Se avsnitten här!

11

 

Vår Lucia är missnöjd, klänningen är för kort och snart är det dags att lussa. Istället för att köpa en ny gräver vi i gömmorna och löser problemet. Vilken klänning kommer hen att välja, quickfix, loppis eller vintage?

10

 

Så här på Nobeldagen vill vi uppmärksamma Sebastian Reichlin som har tilldelas hemslöjdsföreningens slöjdstipendium 2020.

Sebastian Reichlin stipendiat 2020

Sebastian är född och uppvuxen i Schweiz där han också på inrådan från sin lärare började som lärling hos en konstsmed vid 16 års ålder. En kortare lärlingsperiod följdes av tre års utbildning hos honom där Sebastian lärde sig inte bara grunderna i hantverket utan också metallens mångsidighet. Efter detta gick utbildningen vidare till bland annat Venedig där han studerade traditionell restaurering.

Senare har Sebastian engagerat sig i att restaurera smidesutrusning på det gamla järnbruket Olofsfors i Nordmaling. På Olofsfors bruk har han varit med och restaurerat Stångjärnshammare, vattenhjul och en gammal kättingsmedja. Verkstäder där han också håller visningar i hur verktygen har använts.

Till Olofsfors och Västerbotten kom Sebastian förta gången då han reste runt i världen på sin gesällvandring som varade i drygt tre år. Under den perioden fick han aldrig befinna sig närmare än 50 km från hembyn. Klädd i traditionella kläder och utan pengar på fickan tog hans vandring honom till verkstäder över hela jordklotet, Tyskland, England, Skottland, Kanada, Sverige, Finland och Japan.

Efter vandringen hade hanns skicklighet som yrket förfinats och fördjupats och sedan han starta de sitt företag sommaren 2010 har han levt av sitt hantverk. Han benämner sig som smed och konstsmed jobbar alltid med traditionella smidestekniker medans hans former kan vara både moderna och traditionella till sitt utryck. Jobben varierar just nu är det mycket restaureringar, men han smiter emellan med en del beställningsjobb och små serier till återförsäljare så som Hemslöjden i Umeå.

 

Sebastian Reichlin tilldelas hemslöjdsföreningens slöjdstipendium 2020

”För att ha lyft kunskapen i traditionellt smide och för stor hantverksskicklighet”

 

Kontaktuppgifter Sebastians Manufaktursmedja:

Länkar till Sebastians Hemsida & Facebook

sebastian@nyasmedjan.se

073 839 00 89

9

Hurra! Idag firar vi pepparkakans dag genom att göra egna pepparkaksformar på vår instagram!

Titta här för mer fin insperation. 

Eller vill ni göra mer avanserade formar gå in på 365slojd.se

8

Idag tittar vi närmare på klyvning. Med några enkla principer så kan man med lite övning lätt finfördela trä med hjälp av ett fåtal verktyg. 

Grundprincipenen för all klyvning är att materialet måste delas på mitten. Björken är slätbarkig och kvistfri och därmed också lättkluven. Var kräsen när du väljer material!

Verktyg: För mindre stammar, upp till 8cm i diameter kan det räcka med en grov slarvkniv och exempelvis ett vedträ som klubba. För större diametrar behövs yxa eller spräckjärn, tillsammans med klubba och ett par kilar.

Följ bild- och videoserien på vår instagram @vasterbottenslojd och se där hur björken vi fällde i Nyåker under lucka 3 kan klyvas till olika typer av ämnen. 

7

Idag vill vi tipsa om butiken Hemslöjden i Umeå och deras teknikhäften. Hittills finns nio häften utgivna av Hemslöjdens Förlag med olika teman. Formatet är litet och smidigt, perfekt att ha i projektpåsen, fullproppad med inspiration och tydliga instruktioner. Häftena finns till försäljning i butiken på Skolgatan 49, Umeå. Där hittar du också tillhörande material – broderigarner, nålar, ullgarn, ylletyg mm.

Klicka här för att se Hemslöjdens Förlags teknikhäften
Klicka här för att komma till Hemlöjsbutikens Facebook-sida

PS, som medlem i Hemslöjdsföreningen får du 10% rabatt på garn och böcker i butiken!

6

Hyvä Suomi! Vi firar Finlands självständighetsdag med att bygga en finsk halmkrona – Himmeli. Börja med den geometriska grundformen oktaeder och sammanfoga till en hel krona.

Intervju med himmelisten Eija Koski och beskrivning, klicka här

Beskrivning i tidningen Land, klicka här

Filmad beskrivning på Youtube, se här

5

Under lördagarna i december lutar vi oss tillbaka och delar med oss av våra hetaste tips för soffliggaren!

Idag tittar vi på 3 slöjdreportage från Go´kväll på svtplay – Hårkullor, Trämöbler och Växtfärgning.
Klicka här för att se reportagen

4

 

Fredag! Idag tänker vi extra mycket på miljö och hållbarhet. Att laga plagg som blivit trasiga  och ge de lite längre liv kan vara ett sätt att minska miljöpåverkan. Nu stoppar vi strumpor!

Det finns många olika sätt att stoppa plagg, på vår Instagram finns en beskrivning ett av de vanligaste sätten att stoppa strumpor och andra trasiga ylleplagg. I länkarna hittar du fler beskrivningar och vi vill också tipsa om  teknikhäftena Lappa och laga av Katarina Brieditis och Katarina Evans. Det finns tre häften Stoppa, Laga och Ändra och de ges ut av Hemslöjdens förlag.

Klicka för fler beskrivningar:

365slojd.se

slojdhaller.se 

land.se/lagamedlangettstygn

3

Som vi sa igår så är vintern en bra tid för att fälla träd för slöjdvirke. På vår instagram kan man idag följa steg-för-steg när vi fäller en björk med såg och träkil.

För mer information om att fälla träd på ett säkert sätt. Klicka här! 

Komihåg att säkerheten alltid är viktigast och arbeta alltid lugnt och metodiskt i skogen.

2

Vintern är ofta en bra tid för att fälla träd för slöjdvirke. Svårigheten är bara att kunna skilja ut det trädslag man är ute efter. På vår instagram @vasterbottenslojd får du en enkel vinter-guide till tre av våra vanligaste lövträd björk, sälg och al, med hjälp av deras knoppar och årsskott. 

Klicka nedan för att lära dig fler knoppar:
– 116 vanliga träd och buskar, vinterknoppar och buskar
– 18 vanliga träd

Glöm inte att du har ett smaksinne! Alla trädslags knoppar smakar olika och med lite övning så kan man lära sig identifiera dem på det viset (men akta dig för idegran längst i söder i Sverige och för parkträdet gullregn, som båda är giftiga).

1

Idag viker vi och klipper papperstjärnor! Hela beskrivningen finns på vår Instagram @vasterbottenslojd. I länkarna nedan finns andra beskrivningar på pappersstjärnor att göra som passar för både stora och små.

https://365slojd.se/projects/gor-en-snostjarna-av-papper

https://sverigesradio.se/artikel/4238765

http://fyndigafarmor.se/gorsahar/pappersstjarnor.html

https://www.expressen.se/leva-och-bo/jul/julpyssel/sa-pysslar-du-ihop-din-egen-adventsstjarna-pa-4-olika-satt/